Suuri Joki

... Kokemäenjoen laakson esihistoria

  • Suurenna fontin kokoa
  • Fontin oletuskoko
  • Pienennä fontin kokoa
Suuri Joki - Muinaista asiaa Kokemäenjoen rantamilta

Eem- lämpökausi 130 000 - 120 000 vuotta sitten

Sähköposti Tulosta PDF

Maata koetelleiden pitkien jääkausien sarja on ollut päättymässä Saale- jääkauden kylmimpiin hetkiin, kun äkillinen lämpöjakso sulattaa jääkentät ja vapauttaa Fennoskandian kasvien ja eläinten käytettäväksi. Lämpöjaksoa kutsutaan Eem -lämpökaudeksi ja se edeltää lyhyenä 11 000 vuoden mittaisena viimeistä Veiksel- jääkautta.

Viimeksi päivitetty 07.09.2011 14:44
 

Kokemäenjoen kluuvi noin 4500 eKr

Sähköposti Tulosta PDF

Litorinameri huuhtoi Sydän-Satakunnan itärantoja. Kokemäenjoki laski Äetsässä matalaan merenlahteen, joka maankohoamisen seurauksena alkoi kuroutua erilleen merestä. Tapahtuma synnytti 1000 vuodeksi ihmiselle otollisen tilanteen, josta muistona on Suomen suurimpia varhaiskampakeraamisia asuinpaikkoja, nimittäin Kankaantaustan asuinpaikka.

Viimeksi päivitetty 28.10.2011 11:13
 

Luistiko suksi kivikaudella?

Sähköposti Tulosta PDF

Hiihtäminen on keksitty kivikaudella. Vaikka suksien tekeminen olikin työlästä, saattoi suksilla saavuttaa runsaslumisina talvina kaukaisia seutuja ja näin laajentaa heimonsa saalistusaluetta merkittävästi. Sukset ovatkin olleet arktisessa luonnossa merkittävä keksintö. Mitä suksista tiedetään?

Viimeksi päivitetty 25.10.2011 19:41
 

Missä oli Sapiensin kivikauden Eden?

Sähköposti Tulosta PDF

Nuori tohtori Jeffrey I. Rose julkaisi omien tutkimuksiinsa perustuen hypoteesin Homo Sapiensin paosta Afrikasta, Arabian asuttamisesta, risteytymisestä Neandertalin ihmisen kanssa ja sivistyksen esiin putkahtamisesta. Varsin konkreettinen ja perusteltukin teoria, joka herättää keskustelua. Siis: Ihminen lähti Afrikasta jo 130 000 vuotta sitten!

Viimeksi päivitetty 11.04.2011 09:05
 

Kivikauden veneet

Sähköposti Tulosta PDF

Veneiden esihistoria on tunnettua vain 2000 viimeisen vuoden ajalta. Vanhempaa tietoa on vaikeaa saada, koska puu materiaalina lahoaa olemattomiin tässä ajassa. Onnekkaiden sattumien seurauksena neoliittisen ajan veneilystä tiedetään kuitenkin vähän. Viitteitä vieläkin vanhemmasta veneilystä on toki löydetty. Voi olla, ettei veneily ole edes sapiens- ihmisen keksintöä!

Viimeksi päivitetty 24.08.2011 12:59
 

Keramiikka-astoiden kehittymisestä ja niiden valmistamisesta

Sähköposti Tulosta PDF

Käsityötaitoisten keramiikan harrastus lisääntyy samalla kuin myös kiinnostus muinaisiin tekniikoihin. Esihistorian harrastajana olen monesti pohtinut keramiikkaan liittyviä ilmiöitä. Esim. padan muotoilua rajoitti ehkä käytäntö enemmän kuin vapaus valita muoto itse. Mistä tällaiset ilmiöt johtuivat? Onko ne mahdollista paljastaa? Olen koonnut tähän joitakin ajatuksia saven poltosta ja patojen käytöstä.

Viimeksi päivitetty 15.06.2011 20:52
 Tähän liittyvää